Pada sõimab katelt

www / 23. september 2015


Eesti vanasõna „pada sõimab katelt, ühed mustad mõlemad“ peab tänapäeval vähemalt meie „suurepärases“ konnatiigis poliittehnoloogide korraldatud ja jätkuvalt korraldatavates võimumängudes paika vaid osaliselt. Üritan lähtudes nimetatud vanasõnast olukorda veidi analüüsida. Pada s.o võim ja katel s.o suurima toetusega erakond k.a selle esimees.
Pada on suutnud konnatiigis teha päris korralikku hävitustööd. Karta on, et paljud protsessid on juba pöördumatud. Hävineb rahva genofond (alkoholism, narkomaania, liiklussurmad, väljaränne jne); põllumajandusele on antud arvukalt surmahoope – kuid see kurivaim tahab ikka veel püsida; ettevõtlust kotitakse ja pigistatakse igast suunast; arstiabi on muutumas järjest raskemini kättesaadavamaks, haridus versus haritus ei ole enam üheselt mõistetavad; eesti ühiskond on lootusetult lõhenenud; valetamine-vassimine-musta valgeks rääkimine on saanud (õigus)normiks ja võimaldab jüngritel karistamatult tegutseda; kaitset ja sõnavabadust ei ole põhjust oodata; loomulikult tuleb hävitada ka perekond kui ühiskonna alustala. Tegelikult läheb tõepoolset Issanda päike enne looja, kui kõik vägiteod loetletud saavad. Raha on Sinu Jumal ja Pank prohvet! Aga pole hullu: messias on saabumas – hurraa seltsimehed parteilased! Pagulased päästavad meid: paja päästab see, kui pagulasi saab palju ja neile tuleb kiiresti anda valimisõigus – siis tuleb õnn paja õuele! Võim on siis ajapikku nii juurdunud ja tsementeeritud, et seda pada enam naljalt ei kanguta. Ka lammaste määgimine ei sega. Enne aga tuleb katel, kui säilinud mõtlemisvõime kants, hävitada ning toetajad-teisitimõtlejad suukorvistada-kriminaliseerida. Katel tuleb lausa maapealt minema pühkida, vähemalt auklikuks lasta, võimalik et ei kohkutaks tagasi ka füüsilisest hävitamisest. Tegemist näib olevat lausa haiglase vihkamise ja vaenu õhutamisega, tõelise vihakõne(de) tulvaga, kus puudub igasugune inimlikkus, mõõdu- ja tänutunne. Kuna juba pikemat aega on paljude inimeste mõtlemis- ja analüüsivõime vaid ühesuunaliseks töödeldud (karu ja katel + ekrelased jms), siis on pind kahjuks osutunud viljakaks ja mudel töötab st pada keeb ja podiseb võimsalt.
Katel seevastu on suure osa rahva toetusest pälvinud põhjendatult. Tallinn on omavalitsus, kus elanikud reaalselt mingitki toetust ja abi tunnetavad. Vabaduse väljaku õnnestunud ehitus versus äpardunud vabadussammas on vist juba unustatud. Tasuta ühistransport, mis Euroopas ka lained lööb, toimib hästi. Linna rajatud objektid on toimivad ja kasutatavad, linna korraldatud (tasuta) üritused populaarsed ja arvuka külastajaskonnaga. Mitmed linna algatused pidurdamaks alkoholismi üha suuremat levikut on jäetud tahaplaanile jne jne. Võrdleksin pikaajalist katla tümitamist koolikiusamisega, kus oodatakse, et tümitatav endast väljuks ja vea teeks. Ma ei arva, et katel läbinisti puhas on – see ei ole tänapäeval vist enam võimalikki, kuid kaalukategooriad ja koljukontuurid on pajaga võrreldes erinevad nagu öö ja päev. Juba eilse uudise mõõdutundetu edastamine tekitas kohe tunde, et tegemist on tähelepanu kõrvalejuhtimisega kordades olulisematelt asjadelt. Kuidas on võimalik, et nn kuriteokahtluse korral edastatakse seda uudist võimendatult söögi alla ja peale ja sõnadega, mis viitavad juba ette süüdimõistmisele. Põhimõttel: mis pähe ei jää, saab pähe löödud!
Katlal (esimehel) on tõepoolest suured teened Eesti iseseisvumises ja vabadusvõitluses – kas me tõesti oleme selle unustanud? Lausa häbiväärne ja valus on - raske on olla eestlane, kui võimutseb ja lausa kultiveeritakse viha-valet-vaesust-vastuolusid-ebaeetilist käitumist. Kurb on. Lugesin äsja uuesti Orwell`i loomade farmi ja sarnasus pajapõhise poliittehnoloogiaga on lihtsalt hämmastav. Kas see ongi nende piibel lisaks rahajumalale ja nimetatud prohvetitele? Sildistamine, musta valgeks rääkimine, vaenlase loomine ja selle tümitamine (k.a pidev sellega ähvardamine), tegelike töötegijate vaimne ja füüsiline orjastamine. Palju õnne lambafarmi ideoloogidele - olete "õigel teel"!

Lisa kommentaar

Email again: